Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Καλάβρυτα
Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και σε υψόμετρο 756μ. στους πρόποδες του Χελμού, βρίσκονται χτισμένα τα ιστορικά Καλάβρυτα. Αποτελούν έναν ιδιαίτερα δημοφιλή και ενδιαφέροντα προορισμό, που προσφέρει τη δυνατότητα για διάφορες δραστηριότητες όλες τις εποχές του χρόνου.
H πόλη των Καλαβρύτων έλαβε το σύγχρονο όνομά της την περίοδο της φραγκοκρατίας, εξαιτίας των πλούσιων, δροσερών πηγών της.
Περιοχή απ’ όπου ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση του 1821, με σημαντικά ιστορικά, φυσικά και τουριστικά αξιοθέατα, τα Καλάβρυτα, προσφέρουν ποικίλες επιλογές για τον επισκέπτη.
Στην ευρύτερη επαρχία των Καλαβρύτων μπορεί κανείς να επισκεφτεί πολύ σημαντικά θρησκευτικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, φυσικά και τουριστικά αξιοθέατα, να χαλαρώσει και να ασχοληθεί με διάφορα σπορ. Το Χιονοδρομικό Κέντρο, το φαράγγι του Βουραικού με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, τα σπήλαια των Λιμνών, οι ιστορικές μονές της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου και τα όμορφα ορεινά χωριά των Καλαβρύτων, είναι μερικές μόνο προκλήσεις της περιοχής.
Αγία Λαύρα
Η Αγία Λαύρα είναι ιστορική μονή στα Καλάβρυτα, μια από τις αρχαιότερες μονές του ελληνικού και κυρίως του πελοποννησιακού χώρου, γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.
Βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Καλαβρύτων επάνω σε λόφο στους πρόποδες του όρους Βελιά και σε υψόμετρο 933 μέτρων.
Η Μονή Ιδρύθηκε το 961 μ.χ. Αυτή η πρώτη μονή καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά το 1585. Στη συνέχεια, η Μονή έμεινε έρημη για 15 χρόνια ώσπου κάποιος Καλαβρυτινός ράπτης ονόματι Ιωάννης, απογοητευμένος από τις απιστίες της συζύγου του, αποφάσισε να αφήσει τα εγκόσμια και να ξαναχτίσει τη μονή της Αγίας Λαύρας. Το 1689 η μονή μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση.
Η Μονή δοκιμάζεται το 1715 (Β' Τουρκοκρατία) και κυρίως στα Ορλωφικά. Το 1826 ο Ιμπραήμ πυρπόλησε το μοναστήρι αλλά οι μοναχοί είχαν προλάβει να το εγκαταλείψουν και να πάρουν μαζί τους τα περισσότερα κειμήλια. Ανοικοδομήθηκε στα 1828, , ερειπώθηκε από το σεισμό της 24ης Ιουλίου 1844 και χτίστηκε πάλι το 1850. Στις 14 Δεκεμβρίου του 1943 η Μονή πυρπολήθηκε και εκτελέστηκαν από τους Ναζί όσοι μοναχοί δεν είχαν εγκαταλείψει το μοναστήρι. Τέλος, το 1950 αναστηλώθηκε στη σημερινή της μορφή.
Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821 (το παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης του Ναού), η πρώτη, δηλαδή, σημαία του ελληνικού έθνους που βρίσκεται μαζί με τα όπλα των αγωνιστών του1821.
Κλήμα του Παυσανία
Το μεγαλύτερο σε ηλικία κλίμα στον κόσμο βρίσκεται στα Καλάβρυτα.
Ένα ζωντανό φυσικό μνημείο με μήκος 100 μέτρα και ηλικία περίπου 3.000 ετών, ανθίζει ακόμη!!!
Το κλήμα του Παυσανία βρίσκεται κοντά στα Καλάβρυτα, στον οικισμό Σελλά Παγκρατίου, (στα σύνορα των νομών Αχαΐας-Αρκαδίας), στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 3.000 ετών, αφού ήδη από το 160 π.χ., ο Παυσανίας το αναφέρει ως «αξιοπερίεργο φαινόμενο» λόγω του μεγέθους του.
Το κλήμα παρόλο που ανθίζει, δεν έχει πλέον την ικανότητα να παράγει καρπούς. Είναι μήκους περίπου 100 μέτρων, έχει 9 κορμούς και πολλά από τα κλαδιά του έχουν αναρριχηθεί στα πουρνάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους κατοίκους του χωριού, πολλοί από τα κορμούς του κόπηκαν από τους Γερμανούς κατά την Κατοχή. Το κλήμα έχει κυρηχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης από το 1975.
Φαράγγι Βουραϊκού - Οδοντωτός Σιδηρόδρομος
Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Καλαβρύτων - Διακοπτού και η μοναδική διαδρομή του μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, αποτελούν ένα από τα ωραιότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας μας. Έχει χαρακτηριστεί η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.
Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει μονοπάτι που παλιότερα χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της περιοχής. Σήμερα το ίδιο μονοπάτι, έχει σηματοδοτηθεί με σύμβολα του διεθνούς μονοπατιού Ε4 που χρησιμοποιείται από πεζοπόρους Έλληνες και ξένους . Η διαδρομή για το κατέβασμα απαιτεί περίπου 6 ώρες και για το ανέβασμα περίπου 7 με 8 ώρες.
Ο Πύργος των Πετιμεζαίων ή Πετμεζαίων
Ο περίφημος Πύργος των Πετιμεζαίων βρίσκεται σε υπερυψωμένη θέση στους Κάτω Λουσούς. Διατηρείται σε καλή κατάσταση, είναι ένας από τους παλαιότερους πύργους της ορεινής Πελοποννήσου (ανάγεται στον 17ο αιώνα) και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωμένης κατοικίας (με μεγάλο αριθμό πολεμίστρων) και μοναδικό (ως προς τη διάταξη και τη μορφή του) κυκλικού αμυντικού πύργου. Υπήρξε κατ' εξοχήν κέντρο αντίστασης εναντίον των Τούρκων (προ και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821) και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Εδώ συναντήθηκε ο Παπαφλέσας (μετά την Βοστίτσα) με τους Πετμεζαίους οι οποίοι του γνωστοποίησαν την υποστήριξή τους στην έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα.
Πολλοί από τους Πετιμεζαίους, απόγονοι των οποίων υπάρχουν έως σήμερα, διέπρεψαν ως στρατιωτικοί, πολιτικοί, επιστήμονες, λόγιοι και ανέπτυξαν έντονη εθνική, πολιτική και πολιτισμική δράση, συμμετέχοντας με πολλούς τρόπους στα κοινά.
Πλανητέρο
Το Πλανητέρο είναι ορεινό χωριό με υψόμετρο700μ.,σε κοντινή απόσταση από τα Καλάβρυτα, χτισμένο πάνω από το πανέμορφο πλατανοδάσος των πηγών του Αοράνιου ποταμού και είναι γνωστό για τους πολλούς νερόμυλους και τα ιχθυοτροφεία που διαθέτει. Μέσα στο πλατανόδασος αυτό, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, λειτουργούν αρκετά ταβερνάκια και εστιατόρια όπου μπορεί κανείς να γευτεί την φημισμένη ποταμίσια πέστροφα της περιοχής.
Το μαγευτικό πλατανόδασος του Πλανητέρου, μαζί με τις πηγές του Αροάνιου- τα νερά αναβλύζουν μέσα από τα βράχια- προστατεύονται ως περιοχή του δικτύου Natura 2000.
Μονή Μεγάλου Σπηλαίου
Το Μέγα Σπήλαιο είναι ιστορικό μοναστήρι των Καλαβρύτων. Ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον Ελληνικό χώρο. Η Μονή, η οποία θεωρείται η αρχαιότερη στην Ελλάδα, κτίστηκε το 362 μ.χ.
Η Μονή βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα βορειανατολικά των Καλαβρύτων στο δρόμο που ενώνει την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών με τα Καλάβρυτα, και είναι κτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου (απ' όπου και το όνομα της) της οροσειράς του Χελμού, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραικού ποταμού, σε υψόμετρο 899 μέτρων. Απόλυτα εναρμονισμένο με το άγριο και εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής το οκταώροφο συγκρότημα της Μονής καθηλώνει και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη.
Κατά την Επανάσταση του 1821 η Μονή αποτέλεσε φάρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, αλλά και κέντρο αντίστασης κατά των κατακτητών, και παρότι δέχτηκε πολλές επιθέσεις, ποτέ δεν κατακτήθηκε.
Στους νεότερους χρόνους καταστράφηκε πάλι από πυρκαγιά και ανοικοδομήθηκε το 1937, έχοντας τεθεί υπό την αιγίδα του Βασιλέως Γεωργίου Β’ που θεμελίωσε και τη νέα πτέρυγά της. Το Δεκέμβριο του 1943 τα ναζιστικά στρατεύματα λεηλάτησαν το μοναστήρι και εκτέλεσαν 16 άτομα, επισκέπτες, υποτακτικούς αλλά και μοναχούς. Ακόμη εννέα μοναχοί εκτελέστηκαν στη θέση «Ψηλός Σταυρός». Τα εναπομείναντα κελιά από την πυρκαγιά του 1934, πυρπολήθηκαν. Μετά τον πόλεμο ανεγέρθηκαν νέα κτίρια.
Λίμνη Τσιβλού
Η λίμνη Τσιβλού βρίσκεται στον Νομό Αχαΐας, σε υψόμετρο 700μ. περίπου, στις πλαγιές του Χελμού. Δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η λίμνη έχει επιφάνεια περίπου 83 στρέμματα και βάθος περίπου 80 μ. Το όνομα της λίμνης προέρχεται από το χωριό Τσιβλός, το οποίο καταπόντισε μερικώς μετά την κατολίσθηση.
Σήμερα η λίμνη Τσιβλού είναι ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Αποτελεί επίσης δημοφιλή προορισμό αναψυχής και περιπάτου.
Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος
Το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το όνομα ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης το οποίο βρίσκεται στην κορυφή Νεραιδοράχη του Χελμού σε υψόμετρο 2340μ.
Οι λόγοι που προτιμήθηκε η κορυφή του Χελμού για την τοποθέτησή του, είναι ότι υπάρχει παροχή λειτουργικής υποδομής, λόγω της εγκατάστασης του Χιονοδρομικού Κέντρου, όπου είναι εύκολη η οδική πρόσβαση ,υπάρχει παροχή ρεύματος και τηλεφώνου και δεν υποφέρει από φωτορύπανση των πόλεων. Επίσης είναι μία από τις σκοτεινότερες περιοχές της Ευρώπης (το τηλεσκόπιο είναι πάνω από τα σύννεφα) σε μεγάλο ποσοστό ετησίως και μπορεί να παρατηρεί είδωλα τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Αξίζει να το επισκεφθεί κάποιος, γιατί η θέα από εκεί ψηλά σου κόβει την ανάσα.
Σπήλαια Λιμνών
Το Σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται σε υψόμετρο 827 μέτρων και απέχει 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ. από την Κλειτορία.
Έχει 13 κλιμακωτές λίμνες που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται σε 500 μ. ενώ το συνολικό μήκος του είναι 1.980 μ. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα που καταλήγει κατευθείαν στον δεύτερο όροφο από σύνολο τριών. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες όπου μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει τους σταλαγμίτες και σταλακτίτες που έχουν δημιουργηθεί με το πέρασμα των αιώνων, στο μοναδικό αυτό θαύμα της φύσης.
Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται σε απόσταση μόλις 15 χλμ. από την ιστορική πόλη των Καλαβρύτων.
Διαθέτει 13 πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας, που βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 1700μ. και 2300μ.
Η δημιουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων ήταν μια ιδέα του Πάνου Πόλκα,(ο οποίος ήταν δήμαρχος Καλαβρύτων από το 1974 ως το 1990), με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης της περιοχής με βάση τον τουρισμό. Το όρος του Χελμού αποτελούσε ανέκαθεν πόλο έλξης για τους λάτρεις της ορειβασίας και της χιονοδρομίας και η ιδέα είχε προοπτικές, όμως αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Έτσι, ο Πόλκας δημιούργησε την πρώτη δημοτική επιχείρηση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με σκοπό την εκμετάλλευση του έργου.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων άνοιξε τις «πύλες» του για το κοινό το χειμώνα του 1988. Μετά το θάνατο του Πάνου Πόλκα το 2002, το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, πήρε το όνομά του ,ως φόρο τιμής στο έργο του.
Καταρράκτες Αγίου Ταξιάρχη
Ένα από τα ομορφότερα μέρη της επαρχίας Καλαβρύτων, είναι οι πανέμορφοι καταρράκτες
του Αγίου Ταξιάρχη, στην Άνω Βλασία, σε απόσταση μόλις 25 λεπτών από τα Καλάβρυτα.
Πρόκειται για τους καταρράκτες του ποταμού Σελινούντα που, σύμφωνα με τον Παυσανία,
πηγάζουν από τον Ερύμανθο και χύνονται στον Κορινθιακό. Οι καταρράκτες,(στην
πραγματικότητα, ένας διπλός καταρράκτης) βρίσκεται στο τέλος του φαραγγιού, όταν το
ποτάμι μοιάζει να μπαίνει σε μία σπηλιά. Εκεί τα νερά ενώνονται, πέφτοντας με ορμή σε
μια λίμνη, για να ενωθούν και πάλι με τον Σελινούντα. Δίπλα από το επιβλητικό σκηνικό,
υπάρχει ένα μυστήριο σπήλαιο με υπόγειες λίμνες. Για να κατεβούμε στην όχθη του
ποταμού και να δούμε τους καταρράκτες, έχουν χτιστεί πέτρινα σκαλοπάτια, τα οποία
κατεβαίνουν σε μια πλαγιά ανάμεσα στα πλατάνια και μας οδηγούν σε αυτό το θαύμα της
φύσης.
Οι καταρράκτες του Αγίου Ταξιάρχη, αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για την ελληνική
μυθολογία, αφού από εδώ πέρασε η Καλλιστώ και όλες οι νύμφες της θεάς Άρτεμης και
λούστηκαν γυμνές στα δροσερά νερά τους. Από εδώ πέρασε και ο Πάνας με τη συνοδεία
του, μεθυσμένη από τα καταπληκτικά κρασιά της περιοχής.
Παναγία Πλατανιώτισσα
Το Ιερό Προσκύνημα της «Παναγίας της Πλατανιώτισσας» βρίσκεται στον οδικό άξονα Καλαβρύτων-Αιγίου μέσω Πτέρης, σε απόσταση 30 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων.
Σε μια καταπράσινη τοποθεσία με άφθονα και κρύα νερά, βρίσκεται το εκκλησάκι της «Παναγίας της Πλατανιώτισσας» που έχει σχηματιστεί μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί, και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν και δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης.
Το ιστορικό αυτό πλατάνι έχει ύψος 25 μ. περίπου, περίμετρο στη βάση του 16 μ. και στο μέσο του 12,65 μ. και έχει χωρητικότητα 20 ατόμων. Υπάρχει ένα μικρό τέμπλο με δυο κίονες οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη.
Η εικόνα της Παναγίας της «Βρεφοκρατούσας» είναι αποτυπωμένη πάνω στο πλατάνι, σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος στο εσωτερικό του κοιλώματος.
Κατά την παράδοση, η εικόνα αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της εικονομαχίας, όταν μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου για να σώσουν την εικόνα της Παναγίας της «Βρεφοκρατούσας», τη μετέφεραν από τόπο σε τόπο και έτσι διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο χωριό Κλαπατσούνα (όπως λεγόταν τότε), μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. Το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει. Έτσι ονομάστηκε «Παναγία η Πλατανιώτισσα», όνομα που πήρε αργότερα και το ίδιο το χωριό.